Windows 10

Windows 10 Työpöytä ja Käynnistä-valikko

Microsoft julkaisee tämän kuun lopussa uusimman version Windows-käyttöjärjestelmästään. Windows 10 versiopäivitys on maksuton Windows 7 ja Windows 8.1 tietokoneisiin. Ilmainen versiopäivitys tulee saataville 29.7.2015 ja on maksuton 29.7.2016 asti. Kuulostaa hyvältä, mutta päivityksen kanssa kannattaa ottaa huomioon muutamia asioita. 

Olen käyttänyt Windows 10:n preview-versiota jonkun verran ja päivitys vaikuttaa varsin hyvältä. Käyttöliittymä on mennyt askeleen ihmisystävällisemmäksi Windows 8:aan verrattuna. Peruskäytössä Windows 8.1:n ja Windows 10:n välissä ei ole kovin suurta eroa, mutta Windows 7:stä päivittäjille käyttöliittymä tulee varmasti pienoisena yllätyksenä. 

Päivitys tapahtuu Microsoftin Windows 10:n hankinta -sovelluksella. Jos tietokoneen päivitykset on ajantasalla, sovellus tulee näkyviin näytön oikeaan alareunaan. Asenna viimeisimmät Windows-päivitykset, jos sovellusta ei näy.

Tässä Teknismon viisi vinkkiä Windowsin päivittämiseen:

 1. Varmistukset
  Ennen kuin konetta lähtee päivittämään, on todella tärkeää ottaa kaikista tärkeistä tiedoista varmuuskopio. Varmistukset on helppo ottaa esimerkiksi Windowsin omalla varmuuskopiointitoiminnolla USB-kovalevylle. 
 2. Odota hetki
  Itse en lähtisi tekemään päivitystä heti 29. päivä. Vaikka Microsoft on testauttanut Windows 10 Preview -versiota tuhansilla vapaaehtoisilla, päivityksen kanssa ilmenee todennäköisesti ongelmia. Jos et halua osallistua ongelmaratkaisutalkoisiin, kannattaa odottaa vaikka viikko ennen päivityksen asentamista.
 3. Kaikki ei välttämättä toimi silti
  Periaatteessa Windows 10:n pitäisi toimia samoissa laitteissa kuin Windows 7 ja Windows 8. Joka tapauksessa kannattaa testata oman laitteen soveltuvuus Windows 10:n hankinta -sovelluksen Tarkista tietokoneeni -toiminnolla. Kannattaa myös varmistaa että käyttämäsi palomuuri- ja virustorjuntaohjelma toimii Windows 10:n kanssa, ja että sen lisenssi on voimassa. Oman testikäyttöni aikana vastaan tuli muutama ohjelma ja lisälaite, jotka eivät suostuneet toimimaan ilman kikkailuja. Näihin tulee todennäköisesti korjaukset varsin pian Windows 10 julkaisun jälkeen. 
 4. Windows-painike ja haku
  Varsinkin Windows 7:stä päivittäjille voi tulla vaikeuksia löytää asioita koneeltaan. Kun painaa näppäimistöltä tai näytön vasemmasta alakulmasta Windows-painiketta voi suoraan kirjoittaa hakusanoja ja hakea Windowsin toimintoja kuten ohjauspaneeli tai etsiä tiedostoja.
 5. Varmistukset ja palautusasema
  Varmistukset on tärkeä ottaa ennen Windowsin päivitystä, mutta myös päivityksen jälkeen on hyvä ottaa varmuuskopio ja tehdä järjestelmän palautusasema, koska päivityksen mukana ei tule fyysistä asennusmediaa. Palautusaseman tekeminen onnistuu Windows 10:ssä Luo palautusasema-toiminnolla. Toiminto vaatii vähintään 4GB muistitikun.

Lisätietoa Windows 10:n hankkimisesta ja uusista ominaisuuksista löytyy alla olevista linkeistä. Linkit vievät Microsoftin sivuille.

Windows 10:n hankkiminen

Windows 10 usein kysytyt kysymykset

Windows 10 ominaisuudet

Jos päivityksen kanssa tulee ongelmia, minut tavoittaa numerosta 045-3313 001.

"The Peacemaker"

peacemaker.jpg

Olipa kerran mies, joka piti viihde-elektroniikasta. Mies piti siitä niin paljon, että erilaisia laitteita oli kertynyt olohuoneeseen jo melkoinen määrä. Samassa taloudessa asui myös rouva. Rouva ei pitänyt viihde-elektroniikasta. Erityisen vähän rouva piti niistä neljästä kaukosäätimestä, joista kaksi näytti samalta mutta ei toiminut samalla tavalla, ja siitä miten vaikeaa pelkkä television katselu oli.

Olihan laitteiden käyttäminen miehenkin mielestä toisinaan haastavaa, rouvan mielestä erittäin haastavaa. Ensin television kaukosäätimellä TV päälle, sitten vahvistimen kaukosäätimellä vahvistimeen virrat, sitten digiboksi omalla kaukosäätimellään päälle ja sen jälkeen vahvistin vielä oikealle lähteelle. Sitten pitäisi vielä jostain säätää äänenvoimakkuutta ja vaihtaa kanavia eri kaukosäätimellä.

Ratkaisu ongelmaan oli helppo: The Peacemaker - Yleiskaukosäädin. 

Itse laite ei monta kymppiä maksa, eikä sen käyttöönottokaan kauaa kestänyt. Sillä voidaan ohjata kaikkia olohuoneen viihdelaitteita, ja mikä parasta, siinä on ohjelmoitavat toimintonäppäimet.

Kaukosäätimestä kun painaa esimerkiksi "Katso TV:tä"-painiketta niin TV menee päälle oikealla tuloasetuksella, vahvistin käynnistyy ja menee oikealle asetukselle ja digiboksi käynnistyy. Kanavia vaihdetaan ja äänenvoimakkuutta säädetään samalla kaukosäätimellä.

Olipa kerran kotitalous, jossa oli paljon viihde-elektroniikkaa ja yleiskaukosäädin. Siellä oli tosi tyytyväisiä asiakkaita.

 

Jätä alle yhteystietosi jos tahdot kuulla lisää The Peacemakerista.